TIMSS

TIMSS’den Çekilelim Mi?

Yetkililerinin belirttiği gibi TIMSS bir yarış değil, güçlü ve zayıf yönlerinizi öğrenmenin bir aracıdır. Konuşulduğu gibi salt bir sınav da değildir. Öğrencilerin evinde bulunan kitap sayısı, evde bilgisayar olup olmadığı, öğrencilerin özgüveni, sınıf mevcudu, katılan öğrencilerin okul öncesi eğitim alıp almadıkları, okul müdürünün akademik başarıya yaptığı vurgu gibi çok sayıda eğilimi yoklamaktadır.

Her PISA ve TIMSS sınavında da olduğu gibi iki-üç genelleme ve sloganla meseleyi sulandırdık. “Analitik düşünce sıfır”, “dershanesi olan ülkeler kazandı”, “karnemiz zayıf” türünden basit sebep sonuç ilişkileri kurduk.

Beş benzemez türünden ülkelerin sürekli Türkiye ile karşılaştırılması yerine kendimize bakmakta yarar var. Hemen eğitim sistemimizi yerin dibine batıran bir tutum sergileyerek nesnel yargılar geliştiremeyiz. Bizim iyi yanlarımız var, sorunlarımız var. Bunları ana sayfadaki TIMSS dokümanında görebilirsiniz.

İlk sıralardaki birkaç milyonluk şehir devletleri bizim için gerçekten iyi bir ölçü değil. Çin’in yaptığı gibi, ABD’deki Massachussetts, Minnesota, Colaradoeyaletleri ayrı alınsa ilk sıralara rahatlıkla yerleşirler. Aynı nüfusa sahip bir bölgemizi alsak bizde de durum çok farklı çıkabilir. 50 bin dolara yaklaşan kişi başı milli gelirin ve üç kuşaktır üniversite mezunu olan anne-babaların bulunduğu Japonya’yla kendimizi karşılaştırmak gerçekten haksızlık olur. Güney Kore’ye gelince, belki de dünyada sınavlarda en fazla puanı alan ancak eğitim sistemi bir o kadar problemli olan bir ülke daha yoktur. Liselerin gece saat 22.00’ye kadar açık olduğu, bu saatten sonra öğrencilerin dershaneye gittiği, Samsung gibi global şirketlerinde yaratıcılık gerektiren kritik görevlerde Amerikalıların çalıştığı bir ülkeyi hiç kimse örnek göstermesin lütfen.

Başarılı ülkeler TIMSS ve PISA sınavlarıyla ilgili çok ciddi hazırlık çalışmaları yaparken, TIMSS uygulanan okullarımızın yüzlerce yönetici ve öğretmenlerinin %99,9’u TIMSS’in adını duymamıştı. Soruları, ölçme ve değerlendirmesi çok farklı olan bir sınavda doğal olarak zorlandık.

Eksikliklerimizin farkına varıp, fantastik projelere kapılmadan bir an önce öğretmene yatırım yapmak, öğretmen ve derslik açığımızı gidermek zorundayız. Bu ödevlerimizi yapmadan özlediğimiz sıralara ulaşmak hayaldir.