Bilgisayar Tabanlı Teste Geçiş PISA’nın Eğitim Sıralamasını Nasıl Değiştirir?
Orijinal Başlık: How shift to computer-based tests could shake up PISA education rankings 1
Dünyanın en önemli testi giderek çevirim içi hale geliyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü 2000 yılında Uluslararası Öğrenci Değerlendirilmesi Programını (PISA) başlattığından beri, her üç yılda bir, 15 yaşındaki okul çocuklarının matematik, fen ve okuma becerilerini küresel ölçekte karşılaştırmak mümkün hale geldi.
Bu kapsamda düşük performansların sonucunda birçok ulusal hükümet “şok” etkisiyle eyleme geçmiş ve okul sistemlerinde geniş kapsamlı reformlar başlatmıştı.
2000 ve 2012 yılları arasında tamamlanan beş sınavın her biri kağıt üzerinde yapılmışken, 2014 Kasım ve Aralık ayları arasında, Birleşik Krallık da dahil olmak üzere, PISA 2015’e katılan 72 ekonomiden 58’inde sınavlar bilgisayar tabanlı olarak gerçekleşti.
Bu yılın sonunda yayımlanacak olan yeni araştırmam (http://johnjerrim.com/papers) ise bu değişikliğin muhtemelen PISA 2015 sonuçlarını etkileyeceğine işaret ediyor.
Bu önemli küresel değerlendirmenin sonuncusu olan PISA 2012’de hem kağıt hem de bilgisayar tabanlı olarak matematik testini tamamlayan 32 ülkenin verilerini inceledim. Sonuçlar ise oldukça çarpıcı. Ülkelerin yaklaşık üçte birinde ortalama kağıt ve bilgisayar tabanlı test skorları arasındaki fark 10 test puanından daha fazla. OECD böylesi büyük bir farklılaşmanın oldukça önemli olduğunu daha önce ortaya koymuştu.
Sonuçlardaki Değişim
Bilgisayar ölçümünde PISA skoru 50 PISA test puanı kadar düşen Şangay, bu bağlamda çarpıcı bir örnek; zira bu fark bir eğitim öğretim yılından daha fazla bir süreye denk geliyor. Buna karşın, bilgisayar tabanlı ölçümün ABD’deki gençlerin performanslarını ortalama 17 test puanı olmak üzere önemli bir ölçüde artırdığı görülüyor.
Bilgisayar tabanlı test PISA skorlarını nasıl etkiliyor?
[chart id=”2127″]
Yazar PISA 2012 veri setini kullanarak hesaplama yapmıştır.
Sınava giren alt öğrenci grupları arasında da farklar bulunmakta. Beklentilerimin aksine, bilgisayar tabanlı test yazılı testle karşılaştırıldığında ülkelerdeki fakir ve zengin çocuklar arasındaki test skoru farkı, ortalama 5 PISA test puanından daha düşük.
Öte yandan İsveç ve Rusya’da yazılı testlerde toplumsal cinsiyete dayalı bir fark gözlenemezken, bilgisayar temelli matematik testinde erkek öğrenciler birden kız öğrencilerden daha başarılı oldu.
Bilgisayar temelli sınavlar neden fark yaratıyor?
Bu keskin farklılaşmanın birkaç farklı sebebi olabilir. Daha önce yapılmış çalışmalar ise kağıt ve bilgisayar üzerinde yerine getirilen görevlerin gerektirdiği bilişsel becerilerin farklılaşmasına işaret ediyor.
Bilgisayar tabanlı testlerde zor soruları en son çözmek üzere atlamak gibi önemli sınav stratejilerini kullanmak mümkün değil. Öğrenciler sıradaki soruyu bitirmeden sorunun diğer bölümüne ya da bir sonraki soruya geçemiyor. Bilgisayar temelli sınavlar, özellikle soruyu doğru cevaplarken ekrandaki interaktif araçlar sayesinde öğrencileri daha çok içine alıyor. Ancak geçmişte hepimiz yavaş işletim sistemlerinden ve bilgisayarın çökmesinden de muzdarip olduk.
Bu bağlamda PISA 2015 test sonuçlarının yazılı ve bilgisayar tabanlı test skorlarına ilişkin ayrı bir incelemenin yapılması gerekiyor.
Dipnotlar:
- Jerrim, J. (2016, Şubat 17). How shift to computer-based tests could shake up PISA education rankings [Web blog yazısı]. https://theconversation.com/how-shift-to-computer-based-tests-could-shake-up-pisa-education-rankings-54869 adresinden erişildi. ↩