Emine ve Emily'nin Üniversite Yolculuğu

Emine ve Emily’nin Üniversite Yolculuğu

EMİNE’NİN ÜNİVERSİTE YOLCULUĞU

6., 7. ve 8. Sınıfta dershaneye gittim. Yorgunum. Ailem, okulum ve dershane öğretmenlerim, iyi bir üniversite kazanmam için beni motive ediyorlar. Üniversite sınavında, iyi bir okula taşıyacak puanı almam gerekiyor. Bunun için, 9. Sınıftan itibaren sıkı bir çalışma ortamına kendimi hazırlamam lazım. İlkokulda, devam ettiğim etkinliklere katılmayı bıraktım. Çünkü, ailem ve öğretmenlerim daha fazla test çözmek için, zamanım olması gerektiğini söylediler. Üniversiteyi, hangi alan da okuyacağım konusunda çok fazla bilgim yok. Anadolu Lisesini kazanabilmek için hem sözelde, hem de sayısalda çok iyi olmak zorundaydım. Üniversite sınavından aldığım puana göre bir tercih yapacağım. Dershane öğretmenlerim, bana verilen plan doğrultusunda haftada altı gün çalışmam gerektiğini söylediler. Her yıl, sınava hazırlanmak için daha fazla test çözmeliyim. Ailem, bu durumdan memnun. Benim, daha fazla ders çalışabilmem için, ellerinden gelen her şeyi yapmaya çalışıyorlar. Babam, beni yeniden dershaneye yazdırmaya karar verdi. Ekonomik durumumuz çok iyi değil, ama bu yarışta olabilmem için bunu yapmak zorundayız.

9. SINIF

9. sınıfta, yeniden dershaneye başladım. Yıl boyunca, 8 deneme sınavına girdim. Günde, 80 soru çözmek zorundayım. Bir yılda, toplam 19.000 test sorusu çözdüm. Ancak, bu çalışma temposu zaman geçtikçe artacak, bunun farkındayım. Ara sıra, okuldaki etkinliklere katılmaya çalışıyorum. Ama, tek hedefim üniversite sınavında, iyi bir puan alabilmek. En çok okuduğum kitaplar, soru bankaları. Hemen hemen, bütün yayınları topladım. Babam, dershane ücretini ödeyebilmek için zorlanıyor. Ama, başarılı olduğum için dershane, bana çok büyük oranlarda indirim sağladı. Bu, bizi çok mutlu etti. Dershane, ne yapıp yapmadığımı çok yakından takip ediyor ve aileme devamlı bilgi veriyor. Derse gelip gelmediğimi, deneme sınavı sonuçlarımı, hatta birkaç defa evimizi bile ziyaret ettiler. Ailem, benimle yakından ilgilendikleri için, çok memnun. Üniversite sınavında, bana yeterli olacak puanı ancak onların yönlendirmeleri ile alabilirim, bunun farkındayım. Hatta, daha fazla soru çözebilmem için, birebir etüt bile ayarladılar bana. Hedefe ulaşmam için, beni motive ediyorlar. Her şeyin bir bedeli var. Arkadaşlarımı, benim gibi çalışkan olanlardan seçiyorum. Çünkü, okul ve dershane öğretmenlerim, bunun böyle olması gerektiğini söylüyorlar.Beklentileri karşılama konusunda üzerimde biraz baskı var, ya yapamazsam dediğim zaman, hemen dershane rehber öğretmenim devreye giriyor. Beni, 4 yıl sonra dershanede asılan gurur tablosu listesinde göreceğini ve çok mutlu olacağını söylüyor.

10. SINIF

Dershaneye devam ediyorum. Yıl boyunca, 9 deneme sınavına girdim. Günde, 100 test sorusu çözmem gerekti. Yıl boyunca, 24.000 test sorusu çözdüm. Çalışma tempomu, gün geçtikçe artırıyorum.10.sınıfta, MF bölümünü seçtim. Bu bölümden mezun olanlar, üniversite sınavına daha yoğun hazırlanıyorlarmış. Dershanede, özel başarı grubundayım. Bu, bana ayrı bir özgüven katıyor. Gerçi, arkadaşlarımla biraz ayrıldık ama, hedefe ulaşmadaki yol buradan geçiyor.9.sınıfta,okulla daha fazla ilgilenebiliyordum. Ama, şimdi üniversite sınavına daha fazla yoğunlaşmaya başladım. Okuldaki öğretmenlerime bile, sınavla ilgili sorular sormaya başladım. Tüm derslerimdeki tek ilgilendiğim nokta, bu konuların sınavda çıkıp çıkmayacakları. Okul müdürümüz için de sınav çok önemli. Sabah toplanmalarında, bize sürekli sınavı kazanmamız gerektiğinden bahsediyor. Okulumuzun başarısı, üniversiteye gönderdiği öğrenci sayısı ile ölçülüyormuş. Bazen, dershane öğretmenlerim ile okul öğretmenlerim arasında tereddüte düşüyorum. Aynı konu üzerinde farklı sonuçlara ulaşabiliyorlar. Dershanem, artan bir tempoyla benimle ilgilenmeye devam ediyor. Danışman öğretmenim eve daha sık gelmeye başladı. Neredeyse aileden biri. Babam, ona istediği zaman ulaşabiliyor ve benim gidişatım konusunda bilgi alabiliyor. Okul öğretmenlerime ulaşmak, onun için biraz daha zor.

11. SINIF

Dershaneye devam ediyorum. Yıl boyunca, 10 deneme sınavına girdim. Günde, 150 test sorusu çözmeye başladım. Artık daha hızlı soru çözüyorum. Bir yılda, toplam 36.000 soruya ulaştım. Dershane, sömestr tatilinde bizi kampa aldı. Yoğun bir program yapmışlardı. Biraz endişelenmeye başladım. Ya istediğim bölümü kazanamazsam. Uykuda bile soru çözüyorum. Dershane rehber öğretmenim, bunun iyi bir şey olduğunu söyledi. Okuldaki dersleri çok önemsememeye başladım. Öğretmenlerim, ders anlatırken bile, ben sıranın altındaki soru bankamdan test çözüyorum. Eğer yapmazsam, sorumluluklarımı yerime getirmediğim için aileme haber verecek dershanem. Artık hiçbir etkinliğe katılmıyorum. Zaman azaldı, sınav yaklaştı. Motivasyonumun artması için bizi üniversiteye gezmeye götürüyorlar. Birçok şeyi yapmayı, üniversiteye bıraktım. Şu an, hiçbir şeyle uğraşacak vaktim yok. Ailemle bile zaman geçiremiyorum. Hafta sonu programlarını bile, bana göre ayarlıyorlar. Dershane yayınları artık yetmiyor. Bulabildiğim bütün kaynakları almaya başladım. Bu arada, kendimi sınamak için diğer dershanelerin deneme sınavlarına da giriyorum. Ne kadar çok sınava girersem, kendimi o kadar iyi hazırlarım.

12.SINIF

Bu sene son. Çalışmalarımı artırdım.32 deneme sınavına girdim. Günde, 200 soru çözmeye başladım. Çözdüğüm soru sayısı 48.000 e ulaştı. Sadece, bir dönem okula gittim. Ailem, ikinci dönem için rapor aldı. Bu, biraz zor bir süreçti ama tanıdık doktorların olması bizi rahatlattı. Hasta olmadığım halde bana rapor verdiler. Zaten, okula gitsem de bir şey değişmeyecek. Sınıf bomboş. Öğretmenlerimiz gidin, sınava çalışın diyorlar. Haftada otuz saat dershanedeyim. İstediğim saatlerde, birebir ders de alabiliyorum. Çok hızlı soru çözüyorum. Çünkü 135 dakikalık bir sınav bu. Ne kadar hızlı cevaplarsam, o kadar çok kişiyi geride bırakacağım. Yapamamanın baskısını hissediyorum çoğu zaman. Annem, okunmuş sular içiriyor. Ailem ve ben bütün hayatımızı bu 135 dakikaya bağladık. Yıllardır bunun için çalışıyorum. Hiç bir sosyal hayatım yok. Soru bankaları ile yatıyorum, soru bankaları ile kalkıyorum. Piyasada takip edecek yayın kalmadı. Hepsini aldım şimdiye kadar.8 yılım çok iyi soru çözmekle geçti. İlgi alanların ne denilince ilkokuldaki hayatım aklıma geliyor. Sadece, lisede 120 binden fazla soru çözmüşüm. Herhalde, bir kartvizitim olsa adım Emine, çok iyi soru çözer yazacak. Hayatın bu olmadığının farkındayım, ama başka ne yapılabilir?

Eğitim hayatımı devam ettirmemin başka bir yolu yok ki. Bu sene, istediğim bölümü tutturmak zorundayım, aynı süreçleri bir kez daha yaşamak istemiyorum.

Aslında yapılan çok basit; sınava gir, herkesi geç ve okuyacağın yeri tutturacağın puanı al.

Öyle diyor herkes;

Nereyi tutturdun?

Ve şöyle dua ediyorlar;

Allah emeklerini boşa çıkarmasın.

Yazar notu: Emine istediği bölümü tutturdu, adı dershanede ve okulda gurur tablomuz listesinde yer aldı.

EMILY’NİN ÜNİVERSİTE YOLCULUĞU

Çok heyecanlıyım. Artık liseye başlıyorum. Gelecekteki dört yıl boyunca, kariyerime çok iyi hazırlanmam gerekiyor. Hangi bölümü seçmeliyim, hangi üniversiteye başvurmalıyım, hangi şehirde yaşayacağım, istediğim üniversiteye ve bölüme girmek için lisede kaç kredi almalıyım, hangi derslere yönelmeliyim hepsi çok önemli.

Düşüneceğim çok şey var gibi görünse de, planlamaya ne kadar erken başlarsam, üniversite için o kadar hazırlıklı olurum.

Eğer, üniversiteye gitmeyi planlıyorsam ki amacım bu, lise yılları üniversite planlarım için çok uygun bir zaman. Biliyorum ki, üniversiteye girmek için öncelikle, iyi bir yol haritası oluşturup bunu takip etmem gerekiyor.

İyi planlamayan, ya da son anda planlanan kariyer seçimi, stresli olabilir.

Bu 4 yıllık zamanda beni neler bekliyor? Ben liseden ve üniversiteden, hatta geleceğimden neler bekliyorum? Hepsini teker teker bilmeli ve ona göre yol haritamı hazırlamalıyım. Hatta bu planımı yıllık-aylık yaparsam, her şeyi zamanında yapıp yapmadığımı da kontrol edebilirim. Bu bana artı bir puan sağlar.

Benim hedefim, istediğim bir üniversiteden kabul almak. Bunun için, çalışmalara başlayacağım yer ise lise. Anne ve babamın bana iyi bir eğitim vermesiyle, ilkokul ve ortaokulda aldığım derslerle başlayan bu uzun yolda, kendimi geliştirmem ve amacıma ulaşmam için, daha koskoca dört yılım var. İyi bir plan ile eğlenmeye de vaktim kalır diğer aktivitelere de. Gelecek benim için elbette önemli, ama, içinde olduğum lise yıllarının tadını da çıkarmalıyım. Çünkü, ileride hep özleyeceğim bu yılları.

Üniversiteye başvurmak için, lisede almam gereken derslerin dışında, lise son sınıfa kadar beni üniversite düzeyine hazırlayacak ne kadar ileri ders alırsam, benim için o kadar iyi(son sınıf düzeyindeki ileri matematik, İngilizce, kompozisyon, fen ve sosyal bilgiler). Çünkü bu dersler, beni üniversite müfredatına hazırlayacaklar. Mühendisliği seçecek bir arkadaşımın planı, ileri fizik derslerini erkenden alarak bitirmek. Diğer arkadaşım da, ileri cebir dersleri almak istiyor, çünkü üniversitede matematik bölümünü seçecek.

Ama sadece bahsettiğim dersleri almakla kalmamalı, kendimi geliştirerek doğru yolda ilerlemeliyim.

Gönüllü kamu hizmetinde çalışmalı, seçeceğim bölüm ve üniversitelerle ilgili aktivitelere katılmalı, yaz okullarında öğrenci ya da rehber olarak aktif rol oynamalıyım.

Bir de, girmem gerekli olan bir sınav var. Bu sınav, zorunlu değil ve yılda altı-yedi kere yapılıyor. Matematik, okuma, kompozisyon ve fen alanlarındaki bilgimizi ölçüyor. Bazı üniversiteler, giriş başvurusunda, bu sınavlardan aldığımız en yüksek puanı istiyorlar ama bazıları da istemiyor. Benim başvurmayı düşündüğüm okullar istiyorlar. Onun için, benim planlarım arasında bu sınavı 11. ya da 12. sınıfta almak var. Daha fazla bilgi için, okuldaki rehber öğretmenimle konuşmam gerekiyor. Öğretmenimin, kitaplar, videolar, bilgisayar programları ve diğer kaynaklarla, bana yardımcı olabileceğini düşünüyorum. Biliyorum ki, doğru ders planı, yeterli aktivite ve sınavdaki başarımla, gelecek planlarımı gerçekleştirebileceğim.

Aşağıda, dört yıl boyunca takip edeceğim yol haritam var.

9.SINIF

Çalışmalarına odaklan

Liseden mezun olmam için gerekli olan derslerden daha fazla ve farklı dersler almalıyım ki, üniversitenin zorlu müfredatına beni hazırlasınlar. Bunu 9. sınıfta planlamaya başlayacağım.

Lisedeki rehberlik öğretmenimle konuşacağım ve üniversite planlarımı anlatacağım. Rehber öğretmenim, beni yönlendirerek, hangi dersleri almam gerektiğini söyleyecek. Bunun ışığında, dört yıllık çalışma planımı oluşturacağız. Bu planda, zorunlu olan derslerin yanı sıra, üniversite hedefim için, her yıl hangi dersleri almam gerektiği de olacak. Bu, benim doğru yolda olup olmadığımı değerlendirmeme de yardımcı olacak.

Gitmek istediğim üniversitelerin giriş şartlarını gözden geçirmeliyim. Her yıl değişiyor bile olsalar, bu bilgi ışığında çalışmalarımı sürdüreceğim.

Yazma Becerisi Üzerinde Çalış

Yazma becerisi, üniversite düzeyinde derslerde, başarı sağlamanın göstergesidir. Bütün büyük üniversiteler, öğrencilerini seçme sürecinde onların yazma becerilerini değerlendirmek amacıyla bir veya iki, bazen daha da fazla kompozisyon yazmalarını isterler. Derslerde, yazdığım kompozisyonlar için bütün öğretmenlerimin fikrini ve eleştirilerini alarak, bu becerimi geliştirmeyi amaçlıyorum.

Aktivitelere Katıl

Lise yıllarında aldığım notlar, sınavda aldığım puan ne kadar önemliyse, okul içi ve okul dışı etkinliklere katılmam da bir o kadar önemli. Üniversiteler, boş zamanlarımı nasıl değerlendirdiğimi ve hayattaki önceliklerimi öğrenmek istiyorlar. Lider olarak yetiştirmeme yardımcı aktivite ve organizasyonlarda yer almam gerekiyor. İlk yıllar, gönüllü çalışmalar olacak. Bu alanda çok iyi çalışırsam, bana geleceğini kapılarını açacağını biliyorum.

Kariyerini ve Amaçlarını Düşün

Üniversiteye başvurduğum zaman, benden iki bölüm seçmemi isteyecekler. Şimdiden, o bölümler hakkında düşünmeli ve karar vermeliyim. Aslında, çok zevkli bir iş. Yeteneklerimi ve ilgimi hangi alanlarda kullanmak istiyorum, hangi alanda çalışmaktan mutlu olacağım, bunları düşüneceğim. Okuldaki öğretmenlerimden, ailemden, arkadaşlarımdan ve bu alanlarda çalışmış profesyonel kişilerden yardım almalıyım.

Üniversite Ziyaretleri

Oturduğum şehirdeki ve yakın mesafede bulunan üniversiteleri ziyarete başlamalıyım.

Bazı bölümler, bilgi verme amaçlı toplantılar yapıyorlar. Toplantılara veya üniversitelerin yaz okullarına katılmalıyım.

Destek

Gelecek planlarımı, mutlaka ailemle konuşmalı, onların da desteğini almalıyım.

10.SINIF

Çalışmalarına odaklan

Derslerde aldığım notları yüksek tutmak geleceğim ve planlarım için çok önemli.

Lise Çalışma Planını Gözden Geçir

Bir sene boyunca, aldığım dersleri ve almam gereken dersleri bir kez daha gözden geçirmeliyim. Üniversite düzeyindeki dersleri almam için, gerekli zamanı, tekrar rehber öğretmenimle konuşacağım. Planımda bir değişiklik varsa, yeni bir plan hazırlayacağız.

Yazma Becerisi Üzerinde Çalış

Üniversiteler, iyi yazılmış kompozisyonları, aklın göstergesi olarak görür, önem verirler. Yazma becerisi, doğuştan olduğu gibi, çalışarak da kazanılan bir beceridir ama zaman alır. Bu sınıfta da, yazma çalışmalarımı sürdürmeliyim.

Aktivitelere Katıl

Geçen seneki aktivite faaliyetlerini, genişletmem gerekiyor. Yaptığım çalışmalarda, sadece toplantılara katılmakla ve dinlemekle kalmak yerine, aktif olarak gruplara liderlik etmek, yeteneklerimi kullanmak, sorumluluk almak ve önerilerde bulunmak istiyorum. Bunun için, uygun aktiviteler seçmeliyim.

Eğer planım değişirse?

Geçen sene katıldığım bazı faaliyetler beni çok yorar ve zevk almazsam, buna zaman kaybı gözüyle bakmamam gerekiyor. Katıldığım her aktivitenin, bana katkısı olduğunu biliyorum. Daha, önümde üç yılım var, planlarım değişirse, yeni faaliyetler ile yoluma devam edeceğim.

Sadece okul aktiviteleri değil, okul dışındaki organizasyonlara da katılmalıyım.

Sınav Seçenekleri Hakkında Bilgi Al

Bazı liseler, öğrencilerinin test alanındaki güçlü ve zayıf yönlerini bulmak, geliştirmek için programlar uyguluyorlar. Hatta bazıları, bu programlara, kariyer ilgi bileşenini de ekleyip, öğrencilerine onların ilgi ve becerilerine uygun kariyer seçenekleri veriyorlar. Ben de, rehber öğretmenimle konuşmalı, böyle bir program benim lisemde de uygulanıyorsa katılmalıyım.

Üniversite Ziyaretleri

Üniversitelerde bulunan bölümlerin açtığı, öğrenmeye yönelik faaliyetleri takip etmeliyim.

Akademik bölümlerin, kariyerler ile ilgili bilgilendirme toplantılarına katılmalı, yaz okullarında verilen müzik, tiyatro, dans, medya ve teknoloji, liderlik gibi kurslara devam etmeliyim.

Kariyerini ve Amaçlarını Gözden Geçir

Üniversitede, seçeceğim birinci ve ikinci seçeneği, enine boyuna düşünmeli, değişiklik varsa çalışmalarıma başlamalıyım.

11.SINIF

Çalışmalarına odaklan

Lise ders planı: Başvuracağım üniversitenin her alandaki “Zorunlu Lise Dersleri” yönetmeliğini iyice incelemeli ve rehber öğretmenimle 12. sınıf için planımı, 11. Sınıfla birlikte hazırlamalıyım.

Dereceni yükselt: Eğer okulunuz, sınıftaki durumunuzu derecelendiriyorsa, bu da üniversiteye kabul alınmanızda etkili bir faktördür. Bazı liseler için, sene sonu notu da aynı anlama gelebilir. Üniversitelere başvuru, 11.yılın sonunda başladığı için, ders ortalamamı yüksek tutmak ve iyi bir dereceye girmek, özellikle 11.sınıfta çok önemli. Çünkü, bu sene, benim ders notlarımı yükseltmek için, son senem olabilir.

Eğitim: Sınıftaki derecem ve ders ortalamam, düşünmem gereken tek şey değil elbette. Önemli olan, benim iyi bir eğitim almam. Lise yıllarında öğrendiğim her şey, beni bir sonraki seneye hazırlıyor ve sonunda üniversiteye, hazır bir öğrenci oluyorum.

SAT/ACT Gibi Sınavlara Erken Girmeyi Planla

Her üniversitenin, son başvuru tarihi vardır. Eğer, liseden hemen sonra, hiç vakit kaybetmeden üniversiteye başlamak istiyorsam, SAT/ACT gibi sınavlara girmemin en uygun zamanı,11. sınıf ve ya 12. sınıftan önceki yaz aylarıdır. Bu sınavlar, yılda altı-yedi defa, iki kuruluş tarafından yapılmaktadır. Sınavda, matematik, İngilizce, yazma ve fen alanındaki bilgilerimiz değerlendirilir. Sınava, istediğimiz kadar katılma hakkımız var. Başvuracağımız üniversite, en yüksek olan puanımızı dikkate almaktadır..

Yazma Becerisi Üzerinde Çalış

Yazma becerisi, üniversitelerin sizi seçmesinde büyük rol oynar. Bu yüzden, yazma çalışmalarıma devam edeceğim.

CV ni oluştur

Artık, katıldığım aktiviteleri takip etmek ve yeni seçenekler eklemek amacıyla, üniversiteye sunacağım Cv mi oluşturmaya başlamalıyım.

Öğrenci Kayıt/Kabul Bürosunun Etkinliklerine Katıl

Ailemle birlikte, öğrenci kayıt/kabul biriminin hazırladığı bilgilendirme toplantılarına katılıp üniversiteyi gezeceğiz.

12.SINIF

Resmi SAT/ACT Puanlarını Erken Gönder

Başvuru süresinin sonuna kadar, bütün resmi sınav puanlarımın gönderilmesi gerekli. Benim hedefim, liseden hemen sonra üniversiteye başlamak. Onun için de, 31 Aralık tarihine kadar, bütün sınav sonuç belgelerimin gönderilmesi gerekiyor. Bunun takibini yapacağım.

Üniversitenin Sisteminde Kendine Bir Portal Oluştur

Benim oluşturacağım bu portal sayesinde, kayıt /kabul bürosu dâhil diğer bütün birimler, benim hakkımda bilgi alabilecekler.

Başvuru Belgeleri ve Zamanı

Üniversitenin web sayfasını sık sık kontrol etmeliyim. Orada verilen bilgiler doğrultusunda, bütün istenen belgelerin, zamanında ve eksiksiz ulaşmasını sağlamalıyım. SAT/ACT sınav sonuçları, resmi olduğu için, sınavı yapan şirketler tarafından üniversitelere gönderiliyor. Transkriptim ise, devam ettiğim liseden, doğrudan üniversiteye gidiyor. Bunlar, aslında zaman alan işlemler, hepsini takip edip, zamanında ulaşmalarını sağlamalıyım. Başvuru belgemi doldurmalı, istenen diğer belgeleri ve çalışmaları, başvurudan en az bir hafta önce teslim etmeliyim.

Tavsiye Mektupları

Okul içi ve dışı faaliyetlerimde, birlikte çalıştığım profesyonel kişilerden, öğretmenlerimden, hatta ailemden aldığım bütün tavsiye mektuplarını teslim edeceğim.

Kompozisyonlarım

Yazma becerisi, üniversiteye girişi sağlayacak önemli bir unsur, bunu çok iyi biliyorum artık. Benden, en az iki tane kompozisyon yazmamı isteyecekler. Bazen, üç bile olabilir. Kompozisyon konularını, başvuracağım üniversitenin web sayfasında bulabilirim. Hayatıma büyük etkisi olan bir insanı anlatıp, benim için önemini vurgulamak, ya da benim için önemli bir sorunu seçip( kişisel, okulla ilgili, toplumsal, uluslararası ), bu sorununun neden önemli olduğunu yazmak gibi konular üzerine, kompozisyonumu yazacağım. Öğretmenlerimden, değerlendirmeleri için yardım almalıyım.

Bir de, başvuracağım bölümle ilgili olan kompozisyonlar var. Bazı üniversiteler, bu tip kompozisyonlar da isteyebiliyorlar. Hepsine hazırlıklı olmalıyım.

CV ni Teslim Et

Eğer, Cv min yeterli olduğuna inanıyorsam, başvuru belgemle birlikte teslim edebilirim. Cv ye, lise hayatım boyunca neler yaptıysam, hangi aktivitelere katıldıysam, hangi organizasyonlara üye isem ve ne tür çalışmalar yaptıysam hepsini yazmalıyım.

Bölüm Seçeneklerini Değerlendir

Üniversiteye başvururken iki bölüm seçmek zorundayım. Ama, diğer seçeneklerimi de araştırmalıyım. Eğer hala karar verememiş isem veya ikiden fazla bölüm benim ilgimi çekiyorsa, üniversiteye kararsız olarak başvurma durumunu araştıracağım. Yeteneklerim, benim birden fazla bölümde eğitim almama müsaitse, sadece bir bölüm seçmek, oldukça zor bir durum. Birden fazla seçeneğim olduğunu bilmek, güzel bir duygu.

Bölüm Seçmek

Üniversiteye başvurduğum zaman, benim ilk seçeneğim, benim en çok girmek istediğim bölüm olarak değerlendirilecek. Mesela, tarih benim ilk tercihim, işletme ikinci tercihim ise, tarih bölümünden kabul alırsam, işletme bölümünde hiç değerlendirmeye alınmayacağım. Ama, tarih bölümüne kabul edilmezsem, ikinci tercihim olarak, işletme bölümü beni değerlendirmeye alacak. Bu süreci, doğru anlayıp, ona göre tercihlerimi yapmalıyım.

Etrafına Danış

Etrafımdakilere soru sormak, onların deneyimlerinden yararlanmak ve fikirlerini almak için, zaman ayırmalıyım. Ailemle, komşularımızla, lise öğretmenlerimle, yeteneklerim hakkında konuşacağım. Profesyonelleşmeyi planladığım mesleklerden kişilerle görüşüp, seçeceğim bölüm için son kararı vermeliyim.

Üniversitenin başvuruda, benden istediği belgeler aşağıda listelenmiştir.

Başvuru Formu

Başvuru ücreti

Kompozisyonlar

Bursluluk Belgesi

Kimlik Kartı

Tavsiye mektupları

CV

Sınav Sonuçları

Resmi Transkript