Joichi Ito

Lise Mezunu Üniversitede Öğretim Üyesi Olabilir Mi?

MIT Niçin Lise Mezunu Birini Üst Düzey Yönetici Yapar? Ya Da

Lise Mezunu Üniversitede Öğretim Üyesi Olabilir Mi?

Joichi “Joi” Ito 1966 yılında Kyoto, Japonya’da doğdu. Ito üç yaşlarında iken Detroit’e taşındırlar. Babası Michigan da bir üniversitede araştırma yapan bilim adamı annesi ise enerji dönüşümü sağlayan cihazlar üreten bir şirkette sekreter idi. Şirket kurucusu Stanford R. Ovshinsky Ito ‘dan çok etkilenmiş ve onu manevi oğlu olarak görmüştür. Ovshinsky Ito’nun teknoloji ye ve sosyal hareketlere olan ilgisini geliştirmeye çalışarak, on üç yaşındayken ona bilim adamları ile ortak işler yaptırmış, onu için “O geleneksel anlamda bir çocuk değil” demiştir. Joi Ito, Japonya’da Nishimachi Uluslararası Okulu’na daha sonra da lise eğitimi için Tokyo Amerikan Okulu’na devam etti. Hiçbir üniversite derecesi tamamlamış olmamasına rağmen kendini eğitmiştir. Akademik toplum ile yakın temaslar kurarak öğrenme ile ilgili yeni yaklaşımları benimseyen bir insandır. Halen birçok üniversitede öğretim üyeliği yapmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri’nde, Harvard Üniversitesi’nde Internet ve Toplum, Berkman Merkezi bağlı olarak ve Japonya’da Keio Üniversitesi SFC Araştırma Enstitüsü’nde araştırmacı ve Keo Graduate School of Media Design’da yarı zamanlı okutmanlık yapmaktadır. Ito aynı zamanda da Hitotsubashi Üniversitesi’de “Paylaşım Ekonomisi” üzerine lisans çalışmalarını sürdürüyor.

Daha 1990’ların başlarında Ito internetin gücünü ve potansiyelini fark etti ve 1994 yılında, 28 yaşındayken, Japonya da bir ilk olan web geliştirme şirketi Eccosys’u kurdu. Bu şirket şimdi “Dıgıtal Garage” adı altında Japonya’nın en aktif ve ilk ticari bir İnternet servis sağlayıcı şirketidir ki Ito bu şirketinde kuruculuğunu yapıp başkanı olmuştur. Japonya’daki ilk ticari arama motoru- Infoseek onun yardımı ve başkanlığıyla hayata başlamıştır. Akabinde, Ito ilgisini şirketler kurup bunları satmaya yoğunlaştırdı. Flickr, Six Apart, Last.fm, Kongregate, Kickstarter, and Twitter ş sayısı kırkı aşkın şirketlerden sadece bazılarıdır. Halen Güneydoğu Asya ve Ortadoğu’da bu yatırımcı hareketlerini sürdürmektedir.

Ito etkili bir düşünür, konuşmacı ve internetin uluslararası alanda gelişimini tohumlarını atan bir girişimcidir. Japonya’ya ticari interneti getiren en önemli kişi olmuştur ve bu atılımıyla dünya da en çok tanınan web 2.0 uzmanı Japon olarak anılır. Dünya Ekonomik Forumu tarafından “Yarının Küresel Lideri”; Business Week tarifından ınternet alanında etkili 25 kişinden biri olarak seçilmiş; Time dergisi “Cyber Elite” üyesi, Vanity Fair dergisi “Leader of the Pack” üyesi ve Newsweek dergisi “The Next Establishment” üyesi olarak görev yapmıştır. Ito, Üçlü Komisyon ve Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu gibi küresel toplantılarda sunumlar yapmıştır. İş ve hükümet reformları teşvik eden Japonya Keizai Doyukai (Kurumsal Yöneticiler Derneği) de sekretarya görevini üstlenmiştir. Bunların dışında sayısız sosyal sorumluluk projelerinde yer almıştır: “Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN)”, ” The Open Source Initiative (OSI)”, “Computer Scientists for Social Responsibility (CPSR)” , “The Internet Association of Japan” , “The Mozilla Foundation” , ” WITNESS”, “Startl” ve “Global Voices”.

Ito, 2003 yılında Creative Commons adında sanatçılardan hükümetlere kadar herkese yardımcı olmak için yasal ve teknik araçlar geliştiren, bu araçların paylaşımını ve yeniden kullanımını destekleyen kâr amacı gütmeyen bir kuruluşun yönetim kuruluna davet edildi. Ito, yetmişten fazla ülkede iştirakleri olan bu organizasyonun gelişip büyümesinde önemli bir rol oynamıştır. Bugüne kadar, 500 milyon adet muhteviyat Creative Commons lisansı altında yayımlanmıştır.

2011 yılında MIT (Massachusetts Institute of Technology ) Joichi Ito’yu MIT Media Lab’in dördüncü yöneticisi olarak açıkladı. Dünyanın sayılı laboratuvarlarından olan MIT Media Lab’e, 45 yaşındaki, iki Amerikan üniversitesine başlamış olmasına rağmen bitirememiş bir Japon girişimcinin atanması kararı bütün dünyada hayret verici bir seçim olarak görüldü.