Doç. Dr. Mustafa Yavuz ile Eğitimde Özerklik Üzerine
Eğitimde uluslararasılaşmanın artmasıyla beraber eğitim tartışmaların odağında daha fazla yer almaya başlayan özerkleşme kavramı, Türkiye’de de özellikle son 10 yılda kendine önemli bir alan açtı.
Özerkleşme kavramı öncelikle okullar, ardındansa öğretmen ve öğrenciler üzerinden farklı ülkelerde farklı kapsamlarda ele alındı. Örneğin okul özerkliği, okulların yerelleşmesi ve tüm eğitim süreçlerinin yerele özgü olarak yeninden yapılandırılması, eğitim finansmanın demokratikleşmesi, kaynakların öz yönetimle kullanılması gibi geniş bir yelpazede değerlendirildi. Öğretmen özerkliği ağırlıklı olarak mesleki süreçlerde esnekliğe sahip olma ve serbesti kazanma boyutlarıyla ilişkilendirilirken, öğrenci özerkliği bireyselleştirilmiş öğretim programları ve öğrenci temelli eğitim sistemleri ön plana çıkarılmıştır.
Bu doğrultuda, özerklik kavramını geniş bir çapta ele alarak Türkiye’de özerkliğin nasıl bir karşılık bulduğu ve eğitim sisteminde nasıl yansımalar barındırdığını Doç. Dr. Mustafa Yavuz ile konuştuk. Görüşmenin detaylarını yazımızın devamında bulabilirsiniz. Devamını Oku →