Yazılar

Prof. Dr. Michael W. Apple ile Eleştirel Eğitim Üzerine

Prof. Dr. Michael W. Apple ile Eleştirel Eğitim Üzerine

Söyleşiyi gerçekleştiren: Gülbahar Yılmaz
Söyleşi, 6 Temmuz 2021 tarihinde çevrimiçi platform üzerinden gerçekleştirilmiştir.

Bu söyleşimizde Wisconsin-Madison Üniversitesi Eğitim Programları ve Eğitim Politikaları bölümlerinde John Bascom Emeritus Profesörü olarak görev yapan Michael W. Apple’ı ağırlıyoruz. Yaşamını eleştirel eğitim ve demokratik okulların inşasına adamış bir akademisyen olan Michael W. Apple, dünyanın en etkili eğitim kuramcıları arasında gösterilmektedir.

TEDMEM olarak bizler de Michael W. Apple ile gerçekleştirdiğimiz bu söyleşi aracılığıyla COVID-19 salgınının başlangıcından bu yana, ulusal ve uluslararası boyutlarda yaşanan eğitimde fırsat eşitsizliği ve eleştirel eğitimin mevcut durumu gibi önemli meseleleri odağımıza alıyor ve kamusal eğitimi yeni bir mercek üzerinden değerlendiriyoruz. Söyleşi kapsamında Michael W. Apple, salgının öğretmenlik mesleği üzerindeki örtük sonuçlarına da değinerek yeni normal dönemde eğitimle ilgili sorunlarımızı çözmek için neler yapabileceğimize ilişkin önerilerini samimi bir şekilde bizlerle paylaşıyor. Devamını Oku

Öğretmen Dijital Yeterlikleri

Öğretmen Dijital Yeterlikleri

Özet PDF

Tam Metin PDF

Dijital yeterlik kavramı, COVID-19 salgını ile beraber daha sık karşımıza çıksa da bu konuya ilişkin politika belgeleri, kavramsal çerçeveler ve bilimsel çalışmalar salgın öncesinde de birçok ülkenin eğitim gündeminde yer almaktaydı. Eğitim bağlamında yıllar içinde evrimleşen bu süreçte öğrenci, öğretmen adayı ve öğretmenlerin dijital anlamda kapasitelerini geliştirmek için dijital yeterlik kavramı ile ilgili çeşitli tanım, kavramsal çerçeve ve okuryazarlık seviyeleri ortaya atıldı. 1 Salgın sürecinde ise öğretmenlerin dijital yeterlikleri, uzaktan eğitim uygulamalarında nitelik ve kapsam bakımından farklılıklara sebep olan değişkenlerden biri olarak gösterildiği için uzaktan eğitimin odak noktalarından biri olarak yerini aldı. 2 Devamını Oku


Dipnotlar:

  1. Falloon, G. (2020). From digital literacy to digital competence: the teacher digital competency (TDC) framework. Educational Technology Research and Development, 68(5), 2449-2472.
  2. TEDMEM. (2020). COVID-19 sürecinde eğitim: Uzaktan öğrenme, sorunlar ve çözüm önerileri (TEDMEM Analiz Dizisi 7). Ankara: Türk Eğitim Derneği Yayınları.
Okulların Yeniden Açılması için Bilim Ne Diyor?

Okulların Yeniden Açılması için Bilim Ne Diyor?

Orijinal Başlık: The science behind school reopenings 1

Yeni eğitim öğretim yılına girerken gündemde yine salgın koşullarında okulların nasıl açılacağı meselesi yer alıyor. TEDMEM olarak mevcut tartışmalara katkı sağlaması amacıyla, bu konuyu bilimsel çalışmalar ışığında değerlendiren “The Science Behind the School Reopenings” başlıklı yazıyı Türkçeye çevirdik. Bu yazı, orijinal haliyle bilim gazetecisi Cassandra Willyard tarafından kaleme alınmış olup dünyanın en çok okunan bilim dergisi Nature’ın News Feature ekinde 8 Temmuz 2021’de yayımlanmıştır.
İyi okumalar dileriz.

Özet PDF

Tam Metin PDF

Devamını Oku


Dipnotlar:

  1. Willyard, C. (2021, Temmuz 8). The science behind school reopenings. Nature, 595, 164-167.
Dünyada K-12 Gündeminde Ne Var?

Dünyada K-12 Gündeminde Ne Var?

COVID-19 salgını sebebiyle birçok ülkede çeşitli zamanlarda yüz yüze eğitime ara verilmiş; öğrencilerde öğrenme kayıpları oluşmuş ve öğrencilerin sosyal – duygusal gelişimleri olumsuz etkilenmiştir. Bu kapsamda uluslararası kuruluşların önerileri rehberliğinde ülkeler, eğitim politikalarını COVID-19 kayıplarını telafi etme odağında gözden geçirmekte ve 2021 – 2022 güz döneminde okulları yüz yüze açmak için birtakım hazırlıklar yapmaktadır. Bu yazıda, ülkelerin 2021 – 2022 akademik yılında yüz yüze eğitime devam etmek için yaptıkları hazırlıklar ve dünyada devam eden bazı telafi eğitimi süreçleri özetlenmektedir. Devamını Oku

Dünyada Üniversiteler Güz Dönemine Hazır mı?

Dünyada Üniversiteler Güz Dönemine Hazır mı?

2020-2021 akademik yılı küresel salgının gölgesinde ağırlıklı olarak uzaktan eğitimle tamamlandı. Yükseköğretimde yeni akademik yılın başlamasına ise sayılı günler kaldı. TEDMEM olarak üniversitelerin gelecek dönem için neler planladığını ve nasıl önlemler aldığını 14 farklı ülkeden 29 üniversitenin güz dönemi planlarını inceleyerek derledik. Burada yer verdiğimiz üniversiteleri The Times Higher Education World University Rankings 2021 (The Times Higher Education Dünya Üniversite Sıralaması 2021) listesinden, her ülkenin en iyi ilk dört üniversitesi arasından seçtik. Devamını Oku

31-Agustos-2020-28-Haziran-2021-covid-19-ve-dunyada-okullarin-durumu

COVID-19 ve Dünyada Okulların Durumu

TEDMEM olarak küresel salgın sebebiyle Türkiye’de okulların kapatılmasının ilk gününden itibaren ülke gündeminin yanı sıra diğer ülkelerdeki gelişmeleri de yakından takip ediyoruz. UNESCO tarafından açıklanan verileri düzenli olarak kontrol ediyor, ülkelerin eğitim bakanlıkları tarafından yapılan açıklamaları ve alınan kararları derliyoruz.

Diğer ülkelerde okulların açılması veya kapanmasına yönelik derlediğimiz veri ve kararları düzenli aralıklarla sizlerle paylaşıyoruz.

Türkiye’de 3 haftalık tam kapanmanın ardından 1 Haziran 2021 itibarıyla kademeli olarak haftada iki gün olmak üzere yüz yüze eğitime geçildi; 2020-2021 eğitim öğretim yılı ise 2 Temmuz Cuma günü sona erecek.

Peki Türkiye’de ve diğer ülkelerde son durum ne? 

Devamını Oku

Eğitimin Geleceği

Eğitimin Geleceği – OECD Gelecek Senaryoları

Dünya değişiyor. Dijital teknolojiler hiç olmadığı kadar hayatımızın bir parçası haline gelirken, eğitim sistemlerinde de yapısal değişiklikleri beraberinde getiriyor ya da değişime zorluyor. 2020 yılına hâkim olan salgın krizi bu dönüşümü hızlandırmakta oldukça etkili oldu. Salgının yayılmasını önlemek için insan etkileşiminin azalması gerekliliği ile birlikte, dijital bağlantılarımız arttı ve iş eğitim, alışveriş gibi birçok yaşam süreci büyük oranda çevrim içi ortamlara taşındı. Ülkeler imkânları ölçüsünde salgının etkilerini en aza indirebilmek için mücadele ediyor. UNESCO, UNICEF, Dünya Bankası, OECD gibi önde gelen uluslararası kuruluşlar salgının insanlar, ülkeler ve tüm dünya için sebep olduğu tahribatı raporluyor ve neredeyse günlük olarak veri paylaşıyorlar. TEDMEM (2020) olarak biz de COVID-19 salgınının hem ülkemizde hem dünyada eğitime etkilerini yakından takip edip bu konuda değerlendirme ve önerilerimizi paylaşmaya devam ediyoruz. Devamını Oku

TEDMEM Kürsü: “Eğitimin Geleceğinde Bizi Ne Bekliyor? COVID-19 Krizinden Çıkarılan Dersler”

TEDMEM Kürsü: “Eğitimin Geleceğinde Bizi Ne Bekliyor? COVID-19 Krizinden Çıkarılan Dersler”

Stephen Hall

12 yılın üzerinde strateji danışmanlığı tecrübesine sahip olan Stephen Hall, McKinsey & Company Yardımcı Ortağıdır. Yüksek lisans eğitimini Harvard Kennedy School of Government’ta eğitim politikaları üzerine yapmıştır. Orta Asya’da ve uluslararası kurum ve kuruluşlara yönelik birçok projede eğitim politikalarının geliştirilmesi ve yönetiminde etkin rol almıştır.

Eğitimin Geleceğinde Bizi Ne Bekliyor? COVID-19 Krizinden Çıkarılan Dersler

COVID-19 salgını tüm dünyada bütün yaşamı etkilemeye devam ediyor. Eğitim bu etkiyi oldukça yoğun hissettiğimiz alanlardan biri. Peki, bu kriz eğitimin geleceğine yönelik ne gibi dersler sunuyor?

Stephen Hall, 14 Ekim Çarşamba günü saat 20.00’de “Eğitimin Geleceğinde Bizi Ne Bekliyor? COVID-19 Krizinden Çıkarılan Dersler” başlıklı konuşmasıyla TEDMEM KÜRSÜ’ye konuk oluyor. Zoom üzerinden canlı gerçekleşecek olan etkinlikte simultane çeviri yapılacaktır. Sizleri de aramızda görmekten mutluluk duyacağız.

Kayıt

Kayıt kapanmıştır.