Yazılar

Bir Bakışta Eğitim 2021

Bir Bakışta Eğitim 2022

OECD tarafından her yıl yayımlanan Bir Bakışta Eğitim raporları serisi, ülkelerin eğitim sistemlerini karşılaştırmaya olanak veren göstergelerin güvenilir bir derlemesi olarak kabul edilmektedir. Bu raporlarda, okul öncesinden yükseköğretime tüm eğitim kademelerinde öğrenme çıktılarının niteliği, bu çıktıların şekillenmesinde rol oynayan bağlamsal faktörler ve eğitime yapılan yatırımlar güncel veriler üzerinden incelenmektedir.

3 Ekim 2022 tarihinde yayımlanan Bir Bakışta Eğitim 2022 raporunda ise ülkelerin öğrencilerine nitelikli eğitim sağlamada hangi noktada olduklarının değerlendirilmesine yardımcı olan temel göstergeler eğitim süreçlerinin çıktıları, eğitime erişim, eğitime ayrılan finansal kaynak ile öğretmenler, öğrenme ortamları ve okullar olmak üzere dört temel başlık altında sunulmuştur. COVID-19 krizinde ekonomik ve sosyal olarak görece daha az olumsuz etkilenen grubun yükseköğretim mezunları olmasının verilerle ortaya konmasıyla birlikte bu yılki raporun odağını “yükseköğretim” oluşturmuştur.

TEDMEM olarak, Bir Bakışta Eğitim 2022 raporunda yer alan 100’den fazla veri tablosunu ve grafiği inceleyerek, uluslararası karşılaştırmalarda anlamlı olabilecek ve eğitim sistemimizin ihtiyaçları bağlamında yol gösterebilecek Türkiye verilerini süzdük; eğitim sistemimizde halihazırda var olan ya da olması gereken gelişmeler üzerinden değerlendirmelerimizi sunduk. Ülkemizde eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması konusunda atılacak adımlara katkı sağlamasını dileriz.

Bir Bakışta Eğitim 2021

Bir Bakışta Eğitim 2021

OECD tarafından her yıl yayımlanan Bir Bakışta Eğitim raporları serisi, eğitim sistemlerinin temel göstergeleri ve değişkenlerine ilişkin verilerin güncel durumunu ortaya koymaktadır. Ülkelerin öğrencilerine nitelikli eğitim sağlamada hangi noktada olduklarının karşılaştırmalı bir değerlendirmesine olanak veren bu göstergeler, Bir Bakışta Eğitim 2021 raporunda eğitim süreçlerinin çıktıları, eğitime erişim, eğitime ayrılan finansal kaynak ile öğretmenler, öğrenme ortamları ve okullar olmak üzere dört başlık altında sunulmuştur. Ana teması “Eğitimde Eşitlik: Eğitim Fırsatlarının Güçlendirilmesi” olarak belirlenen bu raporda, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri- Hedef 4 ile ortaya konan “kapsayıcı ve hakkaniyete dayanan nitelikli eğitimi sağlamak ve herkes için yaşam boyu öğrenme fırsatlarını teşvik etmek” amacı doğrultusunda ülkelerin kat ettiği mesafeler hakkında da çıkarımlarda bulunmak mümkün olmuştur.

TEDMEM olarak, Bir Bakışta Eğitim 2021 raporunda yer alan 100’den fazla veri tablosunu ve grafiği inceleyerek, uluslararası karşılaştırmalarda anlamlı olabilecek ve eğitim sistemimizin ihtiyaçları bağlamında yol gösterebilecek Türkiye verilerini süzdük; eğitim sistemimizde halihazırda var olan ya da olması gereken gelişmeler üzerinden değerlendirmelerimizi sunduk. Ülkemizde eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması konusunda atılacak adımlara katkı sağlamasını dileriz.

Bir Bakışta Eğitim 2021

Bir Bakışta Eğitim 2020

OECD tarafından her yıl yayımlanan Bir Bakışta Eğitim raporları serisi, eğitim sistemlerinin temel göstergeleri ve değişkenlerine ilişkin verilerin güncel durumunu sunmaktadır. Bu kapsamda, Bir Bakışta Eğitim 2020 raporunda eğitim süreçlerinin çıktıları, eğitime erişim, eğitime ayrılan finansal kaynak ile öğretmenler, öğrenme ortamları ve okullar olmak üzere dört başlık altında sunulan göstergelere ilişkin veriler OECD ortalamasıyla karşılaştırmalı olarak Türkiye odağında incelenmiştir. Ardından bu verilerden hareketle Türkiye’nin genel görünümü değerlendirilmiştir.

Bir Bakışta Eğitim 2021

Bir Bakışta Eğitim 2019

OECD tarafından her yıl yayımlanan Bir Bakışta Eğitim raporları serisi, eğitim sistemlerinin temel göstergeleri ve değişkenlerine ilişkin verilerin güncel durumunu sunmaktadır. Bu kapsamda, Bir Bakışta Eğitim 2019 raporunda eğitim süreçlerinin çıktıları, eğitime erişim, eğitime ayrılan finansal kaynak ve öğrenme ortamları ve okullar olmak üzere dört başlık altında sunulan göstergelere ilişkin veriler, OECD ortalamasıyla karşılaştırmalı olarak Türkiye odağında incelenmiştir. Ardından bu verilerden hareketle Türkiye’nin genel görünümü değerlendirilmiştir.