COVID-19 ve Dünyada Okulların Durumu

TEDMEM olarak küresel salgın sebebiyle Türkiye’de okulların kapatılmasının ilk gününden itibaren ülke gündeminin yanı sıra diğer ülkelerdeki gelişmeleri de yakından takip ediyoruz. UNESCO tarafından açıklanan verileri düzenli olarak kontrol ediyor, ülkelerin eğitim bakanlıkları tarafından yapılan açıklamaları ve alınan kararları derliyoruz.

Diğer ülkelerde okulların açılması veya kapanmasına yönelik derlediğimiz veri ve kararları düzenli aralıklarla sizlerle paylaşıyoruz.

Türkiye’de 3 haftalık tam kapanmanın ardından 1 Haziran 2021 itibarıyla kademeli olarak haftada iki gün olmak üzere yüz yüze eğitime geçildi; 2020-2021 eğitim öğretim yılı ise 2 Temmuz Cuma günü sona erecek.

Peki Türkiye’de ve diğer ülkelerde son durum ne? 

TÜRKİYE’DE SON DURUM

  • 27 Mayıs 2021 tarihinde verilen bilgiye göre toplam 813 bin 400 öğretmen ve okul çalışanına aşı olma imkânı sağlandı. 7 Haziran 2021 tarihinden itibaren ise yaş sınırı olmaksızın tüm öğretmenlere aşı randevusu verilmeye başlandı.
  • 31 Mayıs 2021 tarihinde yapılan basın açıklamasında 1 Haziran Salı gününden itibaren tüm ilkokullarda ve okul bünyesindeki ana sınıflarında haftada iki gün, 7 Haziran Pazartesi günü ise tüm ortaokul ve lise kademelerinde haftada iki gün yüz yüze eğitime geçileceği duyuruldu. Öte yandan, köy veya seyrek nüfuslu yerleşim yerlerindeki okullarda da yüz yüze eğitime 1 Haziran Salı gününden itibaren haftanın 5 günü tam zamanlı olarak başlanacağı kaydedildi. Okullardaki yüz yüze eğitimlere katılımın isteğe bağlı olacağı ve 2020-2021 eğitim öğretim yılının 2 Temmuz Cuma günü sona ereceği ifade edildi. Ek olarak, tüm kademelerdeki öğrencilerin karne, başarı belgesi ve mezuniyet diplomaları, 18 Haziran’dan itibaren e-Okul’dan erişime açıldı.
  • 5 Temmuz – 31 Ağustos 2021 tarihleri arasında tüm kademelerdeki öğrenciler için “Telafide Ben de Varım” programı kapsamında bilimsel, sosyal, kültürel ve sportif eğitim faaliyetlerinin planlandığı ve etkinliklerle ilgili detayların https://telafidebendevarim.meb.gov.tr/ sitesinde faaliyet haritası üzerinden paylaşılacağı duyuruldu.

DÜNYA’DA SON DURUM

Paskalya bayramı dolayısıyla bazı ülkelerde eğitime ara verilmesinin ardından 2021 yılının Haziran ayında da okullarını tamamen açık bulunduran ülkelerin sayısındaki artma eğilimi devam etmektedir. UNESCO verilerine göre 28 Haziran 2021 itibarıyla 210 ülkenin 119’unda okullar tamamen açık, 56’sında kısmen açık, 16’sında ara tatil, 19’unda ise kapalıdır. Aşağıdaki grafik, 31 Ağustos 2020’den itibaren 210 ülkede okulların Tamamen Açık/Kısmen Açık/Ara Tatil / Kapalı olma durumlarındaki değişimi özetlemektedir.

Şekil 1. UNESCO Verilerine Göre Okulların Durumu

Şekil 1’den yola çıkılarak okullarını açık/kapalı tutan ülkelerin oranı hesaplandığında, 28 Haziran 2021 itibarıyla 210 ülkenin %57’sinde okullar tamamen açık, %26’sında kısmen açık, %8’inde ara tatil, %9’unda ise kapalıdır. Dünyada yaşanan diğer gelişmeler şöyle özetlenebilir:

  • Aralarında Almanya, Avusturya, Danimarka, İngiltere, İsrail, ABD gibi ülkelerin bulunduğu bazı ülkeler, okullarda rutin hızlı antijen testleri kullanarak yüz yüze eğitimi tamamen açık/kısmen açık statüsünde sürdürmeye devam etmektedir.
  • Tablo 1’de, ABD Salgın Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi’nin (CDC) K-12 Okullarının Açılmasına Yönelik Karar Verme Göstergeleri’nde belirlediği renk kodları kullanılarak bazı ülkelerin okulları tamamen açık, kısmen açık ya da kapalı olma durumları verilmektedir. Renk kodları ve son 7 günde 100.000 kişi başına toplam yeni vaka sayısı, 24 Haziran 2021 CDC verilerine göre gruplandırılmıştır.
    • Birleşik Krallık’ta toplumda çok yüksek bulaş riski olmasına rağmen okullar yüz yüze eğitime tamamen açıktır. Birleşik Krallık, Mayıs 2021’de orta düzey bulaş riski bulunan bir ülkeydi.
    • Rusya ve İspanya’da toplumda yüksek bulaş riski olmasına rağmen okullar yüz yüze eğitime tamamen açıktır. Bu ülkeler geçtiğimiz ay orta düzey bulaş riski sınıfında yer almaktaydı.
    • İsviçre, Fransa, İtalya, İsveç ve İrlanda’da toplumda orta düzeyde bulaş riski olmasına rağmen okullar yüz yüze eğitime tamamen açıktır. İsviçre, Fransa ve İsveç’te bulaş riski geçtiğimiz Mayıs ayına göre azalırken İrlanda’da artış göstermiştir.
    • Arjantin, Brezilya ve Hollanda’da toplumda çok yüksek bulaş riski devam etmesine rağmen okullar kısmen açıktır.
    • ABD, Belçika, Danimarka ve Kanada’da toplumda orta düzeyde bulaş riski olmasına rağmen okullar kısmen açıktır. Belçika, Danimarka ve Kanada’da Mayıs ayına oranla bulaş riskinde düşüş yaşanmıştır.

Tablo 1. Bazı Ülkelerdeki Bulaş Riski ve Okulların Durumu – 31 Mayıs 2021

SON 1 AYDA OKULLARIN DURUMU NASIL DEĞİŞTİ?

24 Mayıs 2021 – 28 Haziran 2021 tarihlerini kapsayan dönemde bazı ülkelerin, okulların açılması ile ilgili kararlarında birtakım değişiklikler olmuştur. Örneğin, Mayıs 2021’de okullarını tamamen açık statüsüne getiren Yunanistan, Haziran ayında okullarını yeniden kısmen açık statüsüne geçirmiştir. Mayıs 2021’de kapalı statüsüne geçen Malezya’daki okullar, Haziran ayında tekrardan tamamen açık statüsüne geçmiştir. Öte yandan, Ekvador hariç son bir ayda hiçbir ülkede okullar, mevcut statüsünden (tamamen açık, kısmen açık vb.) kapalı statüsüne geçmemiştir. Son bir ay içinde, bazı ülkelerin okulların durumu ile ilgili yaptığı değişiklikler Tablo 2’de özetlenmektedir.

Tablo 2. Son Bir Ayda Okulların Durumunu Değiştiren Ülke Sayısı

24 Mayıs 2021 Tarihindeki Durum 28 Haziran 2021 Tarihindeki Durum Durumunu Değiştiren Ülke Sayısı Ülke Örnekleri
Tamamen Açık Kısmen Açık 2 Yunanistan, Sri Lanka
Tamamen Açık Ara Tatil 4 Cibuti, Kırgızistan, Maldivler
Kısmen Açık Tamamen Açık 1 Tunus
Kısmen Açık Ara Tatil 7 Gana, Nepal, Polonya, Filistin, Katar
Kısmen Açık Kapalı 1 Ekvador
Ara Tatil Tamamen Açık 4 Mısır, Liberya
Ara Tatil Kısmen Açık 2 Hindistan, Turks ve Caicos Adaları
Kapalı Tamamen Açık 3 Bangladeş, Malezya
Kapalı Kısmen Açık 2 Laos, Madagaskar
Kapalı Ara Tatil 1 Azerbaycan

ÖĞRETMENLERİN AŞILANMASI

Ulusal aşılama programları, kademe sayılarına ve öncelik gruplarına göre önemli ölçüde farklılık göstermektedir. Bu sebeple, öğretmenler bazı ülkelerde farklı öncelik gruplarında yer alırken bazı ülkelerde ise henüz öncelikli gruba alınmamıştır. Bu bölümde, öğretmenlerin ve eğitim çalışanlarının aşılanması ile ilgili son gelişmeler özetlenmektedir.

Öğretmenler aşılanma sıralamasında öncelikli mi?

27 Mart 2021 tarihinde UNESCO, tüm ülkelere COVID-19 aşılama uygulamasında öğretmenlere öncelik verilmesi hususunda bir çağrıda bulundu. 22 Haziran 2021 tarihinde yapılan güncellemeye göre öğretmenlerin aşılanma sıralamasındaki öncelikleri Tablo 3’te verilmektedir.

Tablo 3. Dünyada Öğretmenlerin Bulunduğu Öncelikli Aşama Grupları

Öncelikli Aşama Grupları Ülke Sayısı Ülke Örnekleri
1. Aşama 20 Çin, Rusya, Türkmenistan, Uganda
2. Aşama 37 ABD, Almanya, İspanya, Türkiye
3. Aşama ve Altı 23 Arjantin, Brezilya, Fransa, İtalya, Meksika
Aşama Belirtilmemiş 60 Afganistan, Estonya, İsrail
Öncelikli Aşamada Bulunmuyor 57 Avusturalya, Belçika, Birleşik Krallık, Danimarka, Finlandiya, Japonya
Veri Yok 13 Libya, Lihtenştayn

Önceki araştırmalarda, 85’ten fazla yoksul ülkenin 2023’ten önce COVID-19 aşılarına yaygın erişime sahip olmayacağına işaret ediliyordu. Ancak, COVAX programı tarafından desteklenen orta ve düşük gelirli bazı ülkelerde öğretmenlerin ve diğer eğitim çalışanlarının aşılanmaya başlandığı veya öncelikli grupta yer verilip kısa zaman içine aşılanmaya başlanacağı kaydedildi. Örneğin, Kenya’da öğretmenlerin üçte biri Haziran 2021 itibarıyla ilk doz aşısını olurken Güney Afrika’daki öğretmenler için Haziran ayının sonunda toplu aşılama kampanyası başlatılması planlanıyor.

Öğretmenler aşılandı mı?

  • Almanya’da çocuk bakım evlerinde, kreşlerde, ilköğretim okullarında veya özel okullarda çalışan öğretmenlerin ve diğer çalışanların aşı olmasına ilişkin düzenlemeler yapıldı ve eğitim sektöründe çalışanlar öncelikli gruplar arasına dahil edildi. Aşılama sürecine yavaş bir başlangıç yapan Almanya süreci hızlandırarak nüfusunun %34’ünü tamamen aşıladı. Mevcut durumda, 12 yaş ve üzeri tüm vatandaşlar aşı olabiliyor.
  • İtalya Ulusal Baş Öğretmenler Derneği Başkanı Antonello Giannelli, İtalya’daki okul personelinin %80’inden fazlasının aşılandığını belirtti. Bununla birlikte, kaç öğretmenin ikinci doz aşısının olduğu bilgisinin henüz net olmadığını ifade etti. İtalya, 25 Haziran 2021 itibarıyla nüfusunun %28’ini aşıladı.
  • Resmi olarak tek bir COVID-19 vakası rapor etmeyen Türkmenistan’da 5 Nisan 2021 itibarıyla büyükşehir öğretmenlerinin toplu olarak aşılanmasına başlandı. 25 Haziran 2021 itibarıyla nüfusun %0,2’si tamamen aşılandı.
  • Amerika Birleşik Devletleri’nde 25 Haziran 2021 itibarıyla nüfusun %46’sı tamamen aşılandı. ABD Salgın Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi’nin Nisan 2021’de yaptığı açıklamada öğretmenlerin ve eğitim çalışanlarının %80’inin aşılandığı ve geri kalan personelin ise tüm eyaletlerde istedikleri zaman aşı randevusu alıp aşı olabileceği duyurulmuştu. Mevcut durumda, 12 yaş ve üzeri tüm vatandaşlar aşı olabiliyor.
  • Pakistan Eğitim Bakanlığı sözcüsü, 5 Haziran 2021 tarihine kadar tüm öğretmenlerin aşılanacağını duyurdu. Yetkili, “Federal hükümet, öğretmen ve diğer eğitim çalışanlarını aşılayarak eğitim sektörünü desteklemeye karar verdi,” açıklamasında bulundu. 3 Haziran 2021’den beri 18 yaş üstü tüm vatandaşlar aşı olabiliyor. Mevcut durumda vatandaşların %5’i en az tek doz aşı vurulurken %1,6’sı ise tamamen aşılandı.
  • İrlanda, Eylül 2021 sonuna kadar tüm eğitim personelinin aşılanacağını duyurdu. Öğretmenlerin aşılanması, hükümetin eğitim personeline ve diğer kritik gruplara verilen önceliği yaşa dayalı bir dağıtım lehine kaldırmasının ardından geçtiğimiz aylarda büyük bir tartışmaya neden olmuştu. Halk sağlığı danışmanları sendikalara, Mayıs 2021 sonuna kadar hamile veya sağlık sorunları sebebiyle öncelikli grupta bulunan öğretmenler ile 45 yaş ve üzerindeki öğretmenlere aşı sırasının gelmesinin beklendiğini söyledi. Ayrıca, tüm öğretmenlere okul yılının sonuna kadar aşı randevusu sağlanacağı ve ikinci doza ihtiyaç duyan öğretmenlerin ise Ağustos 2021 ortasına kadar aşı sırasının geleceği belirtildi. 25 Haziran 2021 itibarıyla nüfusun %20’si tamamen aşılandı.
  • Meksika, okullarını Haziran ayının ikinci yarısında açabilmek için üç milyon öğretmeni aşılamaya başladı. Aşı ekipleri, başkentte ve diğer dört eyalette öğretmenleri aşılamak için 18 Mayıs 2021’den itibaren görevlendirildi. Eğitimciler, aşılanmak için uzun kuyruklar oluşturdu. 25 Haziran 2021 itibarıyla nüfusun %14’ü tamamen aşılandı.

ÜLKELERDE ÖNE ÇIKAN GELİŞMELER NELERDİR?

Aşağıda çeşitli ülkelerin salgın sürecinde eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürme süreçlerine yönelik ayrıntılar alfabetik olarak verilmiştir:

ALMANYA

  • Alman eyaletleri, 2021 yılının Mart ayı başlarında, yaşlarına bakılmaksızın tüm çocukların okula başlamasını istediklerini duyurdular. Almanya Federal Konseyi Üyesi Britta Ernst “Mutasyona bağlı rakamlar resmi değiştirse bile, birkaç hafta daha bekleyemeyiz. Okul kapanışları bunun gerçekleşmesi için çok yüksek bir sosyal bedele karşılık geliyor.” ifadesini kullandı. Bu kapsamda, Mart ayı başında okullar ülke çapında kapalı iken, ilkokullar ve kreşlerin açılıp açılmaması eyalet meclislerinin kararına bırakıldı. Almanya’nın birçok bölgesinde ilkokullar ve kreşler yeniden açıldı. Açılan ilkokullarda sınıflar ikiye bölündü. Süreçle ilgili ayrıntıları her eyalet kendisi belirliyor.
  • Federal Kabine tarafından gözden geçirilen Yeni Enfeksiyon Koruma Yasası, 23 Nisan 2021’den itibaren yürürlüğe girdi. Bu yasaya göre bir ilçe veya şehirde 100.000 kişi başına rapor edilen yeni vaka sayısı, yedi gün içinde arka arkaya üç gün boyunca 100’ü aşarsa o bölgede acil duruma geçilecek. Bu kapsamda 100.000 kişide 165 vaka sayısına ulaşıldığında okullarda yüz yüze eğitime ara verilecek. Bu kritik eşiğin altındaki birçok bölgedeki okullarda hızlı antijen testleri yaygınlaştırılarak yüz yüze eğitime devam edilmesi planlanıyor.
  • Sağlık Bakanı Jens Spahn, 7 Haziran 2021’den itibaren aşılamada öncelikli grupların kaldırılacağını ve yetkililerin 12 ila 16 yaş arasındaki ergenler için COVID-19 aşılarına ne zaman ve nasıl izin verileceğini tartıştıklarını duyurdu.
  • Almanya Daimî Aşı Komisyonu Stiko, COVID-19 salgını sırasında 12 yaş ve üstü sağlıklı çocuklar ve ergenler için henüz genel bir aşılanma önerisi açıklamadı. Bununla birlikte, Robert Koch Enstitisü’nün 10 Haziran 2021 tarihinde yaptığı açıklamada, risk grubunda olan kronik hastalıklara sahip 12-17 yaş arası çocuklara ve ergenlere aşı yapılmasını önerdi. Ancak, herhangi bir kronik rahatsızlığı bulunmayan çocuklar ve ergenler de isteğe bağlı olarak aşı olabiliyor.
  • Motivasyon uzmanlarından oluşan bir ekip, çevrimiçi olarak 14 yaş ve üzeri gençler için sınıf ortamında daha fazla motivasyon, özgüven ve eğlence için öneriler sunan 60 dakikalık bir etkinlik düzenleyecek. Almanya, Avusturya ve İsviçre’den 10 binden fazla öğrencinin kayıt yaptırdığını söyleyen yetkililer projenin öğretmenlere ve kursiyerlere de yönelik olduğunu vurguladılar.

AVUSTURYA

  • 8-15 Şubat 2021 tarihleri arasında farklı bölgelerde kademeli olarak yüz yüze eğitime açılan okullarda birtakım önkoşullar getirildi.
    • Tüm ilkokullarda yüz yüze eğitime başlandı; ancak, 4. sınıfa kadar olan ilkokullar ve özel okullar ile yatılı okulların bulunduğu okullarda, haftada iki kez hızlı sonuç veren antijen testleri yapılıyor. Test yaptıran öğrenciler yüz yüze eğitime katılırken, test yaptırmak istemeyen öğrenciler ise evde çalışma kapsamında ödev alarak öğrenimine devam ediyor. Öte yandan, eğer öğrenci COVID-19’a yakalanmışsa ve altı aydan daha eski olmayan bir antikor testi sunabiliyorsa, test yapılmıyor.
    • sınıf seviyesinden itibaren ortaokullar, meslek okulları ve liseler dönüşümlü gruplar halinde yüz yüze eğitime başladı. Sınıflar iki gruba ayrıldı. A grubundaki öğrenciler pazartesi ve salı günleri okula giderken B grubu öğrencileri çarşamba ve perşembe günleri yüz yüze eğitim alıyor. Cuma günleri ise tüm kademeler uzaktan eğitime katılıyor. Hızlı antijen testleri ise her gruba haftada sadece bir kere olmak üzere uygulanıyor.
  • 8 Mart 2021 tarihinden itibaren 15 yaş üstü vatandaşlara aylık beş adet hızlı COVID-19 testi ücretsiz veriliyor. Vatandaşlar bu testleri eczanelerden temin edebilecek. Okullar için ise beş milyon aşı siparişi verildi.
  • 19 Mart 2021 tarihinden itibaren pazartesi ve çarşamba günkü hızlı antijen testlerine ek olarak cuma günü de test yapılacak. Bu artış ile birlikte, Avusturya okullarında her hafta yaklaşık iki milyon hızlı antijen testi kullanılacağı öngörülüyor. Eğitim Bakanlığı’nın raporuna göre dönem başından bu yana, 5.000’den fazla pozitif vaka olan öğrenci tespit edildi. Öğrencilerin sadece %1’i gönüllü olarak evde uzaktan eğitime devam ediyor.
  • 6 Nisan 2021 tarihinde ilkokullar ve özel eğitim veren okulların yüz yüze eğitime vardiyalı olarak devam edeceği duyuruldu. Eğer bir ilçede veya bölgede insidans değeri 400’ü geçerse okullarda uzaktan eğitime geçilecek. Eğer bir sınıfta öğrenci pozitif vaka olarak çıkarsa diğer öğrenciler de kontrol edilecek ve bulaş olması durumunda sınıftaki herkes uzaktan eğitime geçecek.
  • Okul öncesi eğitim kurumlarındaki çocuklar için “lolipop testi” adı verilen hızlı antijen testleri kullanılmaya başlandı. Lolipop şeklinde olan bu testleri çocuklar 90 saniye boyunca emdikten sonra bir kaba konuluyor ve 15 dakika içerisinde hızlı sonuç alınıyor. Bu sayede, çocukların test konusundaki isteksizliğinin azaltılması hedefleniyor.
  • 19 Mayıs 2021’den itibaren kısıtlamalar kademeli olarak gevşetildi. 1 Temmuz 2021’den itibaren restoranların erken kapanma uygulaması sona erecek, restoran ve otellerde maske zorunluluğu kalkacak ve etkinliklerdeki kişi kapasite sınırlaması kalkacak. Ancak, tüm iç mekân ve açık hava etkinliklerinde negatif test sonucu, hastalığı geçirdiğine veya aşı olduğuna dair belge sunulması gerekecek.
  • 16 Haziran 2021 itibarıyla öğrencilerin okulda maske kullanma zorunluluğu kaldırıldı. Eğitim personelinin ve ziyaretçilerin okul binası içinde maske kullanma zorunluluğu ise devam ediyor.

DANİMARKA

  • Danimarka’da okullar 5 Mart 2021 itibarıyla bazı bölgelerde kısmen açık ve sınıflarda %50 doluluk oranı ile yüz yüze eğitime başlandı. Gruplar haftalık olarak ikiye bölündü. Ortaokullarda 12 yaş üstü öğrencilere haftada iki kere test yapılması önerildi ancak zorunlu tutulmadı. Diğer bölgelerdeki okulların açılmasına yerel enfeksiyon oranına bağlı olarak karar verileceği ilan edildi.
  • Danimarka Hükümeti, 22 Mart 2021 Pazartesi gününden itibaren COVID-19 kısıtlamalarının hafifletileceğini duyurdu. Halen yüksek enfeksiyon oranına sahip olan belediyelerin bu kapsamın dışında kalmasına, ancak parlamentonun Salgın Komisyonu’nun belediyelerdeki durumu değerlendirmesine karar verildi. Ek olarak, eğer dersler uzaktan yapılamayan uygulamalı öğretimi içeriyorsa, meslek okullarındaki öğrencilerin normal olarak derslere katılmalarına izin verildi.
  • 6 Nisan 2021 tarihinden itibaren okullarda yüz yüze eğitime geçiş kapsamında kısıtlamalar hafifletilmeye başladı. Aynı zamanda 12 yaş üzeri öğrenciler için hızlı antijen testleri konusunda bilgilendirme yapıldı ve öğrencilerden okula geldikleri haftalarda iki kez test yapmaları istendi.
  • Kısıtlamaların hafifletilmesi ile ilgili Kopenhag’daki gelişmeler aşağıda örnek olarak özetlenmektedir:
    • 0-10. sınıflar okullarda tam zamanlı yüz yüze eğitime geçti. 12 yaş ve üzeri öğrencilere haftada iki kez yapılmak üzere hızlı antijen testleri verildi. Ancak, diğer sınıf kademeleri yüz yüze eğitime geçince öğrenci sayısı artacağı için testlerin dağıtımında birtakım aksaklıklar çıkabileceği söylendi. Bu kapsamda hızlı antijen testi kapasitesini arttırmak için çalışmalara başlandığı belirtildi.
    • Okullar hijyen, maske ve mesafe kuralını uygulayarak yüz yüze eğitime açıktır. Teneffüs ve öğle yemeği aralarında öğrenciler, onlarla tüm gün bulunan yetişkinlerle beraber sınıflarında bulunmaktadır.
    • Tüm kademelerde “Acil Durumda Eğitim” planına geçildiği için tüm eğitim programı uygulanmıyor. Öğrenciler ve veliler konu ile ilgili olarak Danimarka’nın çevrimiçi okul iletişim platformu AULA üzerinden düzenli olarak bilgilendiriliyor.
    • Bir okulda COVID-19 vakası görüldüğü zaman, temaslı çocukların velileri doğrudan bilgilendiriliyor. Yakın temaslı çocuklara iki kez COVID-19 testi yapılıyor ve her iki testin sonucu da negatif çıkana kadar evde izole ediliyor. Testler, temaslı olarak belirlendikten sonra dördüncü ve altıncı günde uygulanıyor. Eğer temaslı öğrenci 13 yaşın altında ise test olmak yerine yedi günlük izolasyonu tercih etme hakkına sahip.

FRANSA

  • 20 Mart 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak COVID-19 kısıtlamaları kapsamında, Fransa’nın 16 bölgesinde en az bir ay boyunca, ilkokulların ve kolejlerin (11-15 yaş) normal olarak açık kalacağı, ancak liselerin (16-18 yaş) yarı evde, yarı okulda karma bir programa geri döneceği duyuruldu.
  • 31 Mart 2021 tarihinde Fransa Cumhurbaşkanı Macron tarafından yapılan açıklamayla, 26 Nisan 2021 tarihinde anaokulu, kreş ve ilkokullar yüz yüze eğitime geri döndü, ortaokul ve liselerde uzaktan eğitime devam edildi. 3 Mayıs 2021 tarihinde ortaokullar ve liseler yüz yüze derslere döndü. Bu süreçte ebeveynlerin veya vasilerin 1 Eylül 2020’den beri yürürlükte olan kamu planından yardım almaya devam edeceği duyuruldu. Cumhurbaşkanı, çocukları okul dışındayken çalışamayacak durumda olanların geçici çalışma izni veya mali yardım almaya hak kazanacaklarına söz verdi. Dört haftalık bu ulusal kapanmanın ekonomik maliyeti, 11 milyar Euro olarak tahmin ediliyor.
  • Okulların yüz yüze eğitime açılmasının ardından Fransa Eğitim Bakanı, insanların okuldaki bulaşma riskleri konusunda “takıntılı” olmayı bırakmaları gerektiğini söyledi. Öte yandan Başbakan Jean Castex, virüsün okullarda çok az dolaştığına dair güvence vererek “Olası sağlık tehlikeleri de dahil olmak üzere, okulları kapalı tutmanın riskleri ile yeniden açılma riskleri arasındaki denge, büyük ölçüde okulların açılması lehine değişti,” açıklamasında bulundu.
  • Okulların yeniden yüz yüze eğitime geçmesi ile birlikte hızlı antijen testleri de kullanılmaya başlandı. Fransa, başlangıçta ilkokul ve ortaokul öğretmenleri tarafından haftada iki kez ve daha sonra 10 Mayıs’tan itibaren ise lise öğrencilerinin gönüllü olarak haftada bir kez kullanmaları için 64 milyon hızlı antijen testi sipariş etti. Anaokullarında ve ilkokullarda, daha az sayıda test uygulandı. Ancak süreci yakından takip eden otoriteler, yapılan test sayısının salgını kontrol altına almak için henüz yeterli olmadığını söyledi.
  • 17 Haziran’da Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer’in yaptığı açıklamada, öğrencilerin teneffüslerde maske takma zorunluluğunun kalktığını duyurdu. Altı yaşından büyük öğrencileri için okul binasının içinde maske takma zorunluluğu ise devam ediyor. Ek olarak Eğitim Bakanı, 12 yaş ve üzeri COVID-19 aşısı uygulamasına yönelik alınacak kararın Ağustos 2021 sonuna kadar netleşeceği belirtti.

HOLLANDA

  • 8 Şubat 2021 tarihinde ilkokullar ve çocuk bakım evleri tamamen açıldı. İlkokul öğretmenlerine hızlı antijen testi uygulaması için en kısa zamanda pilot çalışmalara başlanacağı duyuruldu. Ortaokul ve liselerin ise 1 Mart 2021 tarihine kadar uygulamalı dersler haricinde uzaktan eğitime devam edeceği; fakat sınava girecek öğrenciler ile dezavantajlı durumdaki öğrencilerin bu kapsamın dışında tutulduğu belirtildi. 15 Şubat 2021 tarihinde bazı ortaokul ve liselerin açılacağı ve hızlı antijen testi ile ilgili pilot çalışmaların bu okullarda yapılacağı kaydedildi.
  • 1 Mart 2021 tarihinden itibaren ortaöğretim seviyesindeki okullar ve mesleki eğitim okulları kısmen açıldı. Yeni düzenlemeye göre tüm ortaöğretim öğrencilerinin en az bir gün okula gideceği açıklandı. Ebeveynleri kritik sektörlerde çalışan kreş ve ilkokul öğrencilerinin yüz yüze eğitime devam edebileceği söylendi. Mayıs 2021’de gelinen noktada, ilkokullar ve okul öncesi eğitim kurumları yüz yüze eğitime açıldı, ortaöğretim seviyesindeki okullar ise kısmen açıldı ve öğrencilerin bir kısmı çevrimiçi derslere devam etti. 11 Mayıs 2021’de yapılan açıklamada ilerleyen haftalar içerisinde ortaöğretim kurumlarının tamamen yüz yüze eğitime yeniden açılıp açılamayacağına karar verileceği duyuruldu.
  • Haziran ayında gelinen noktada okul öncesi eğitim kurumları, ilkokullar ve özel eğitim veren okullar yüz yüze eğitime tamamen açıktır. Ortaöğretim kurumlarında ise öğrenciler ve eğitim personeli haftada iki kere hızlı antijen testlerini uygulayarak yüz yüze eğitime devam edebiliyor. Sadece ortaöğretim kurumlarında maske zorunluluğu devam ediyor.

İNGİLTERE

  • 21 Aralık 2020 tarihinde ara tatile giren İngiltere, 5 Ocak 2021 tarihinde yüz yüze eğitime devam etmeyi planlarken yeni kısıtlamalar sebebiyle okulların açılmasını Şubat ortasına kadar erteledi.
  • 22 Şubat 2021 tarihinde yapılan toplantıda devlet yönetimi, kısıtlamalara yönelik yeni kararlar aldı. Okulların 8 Mart 2021 tarihinde açılacağı belirtilirken ortaöğretim düzeyinde maske takılması önerisinde bulunuldu. Ayrıca, öğrencilere haftada iki kere hızlı COVID-19 testlerinin yapılacağı duyuruldu.
  • 8 Mart 2021 tarihi itibarıyla tüm yaş grupları için okullar yeniden yüz yüze eğitime açıldı. İngiltere’deki öğrencilere, 30 dakika içinde sonuç veren hızlı testlerden haftada iki adet veriliyor. Hızlı testler gönüllülük esasına dayanmaktadır ve çocuklar yalnızca ebeveyn veya bakımını üstlenen kişi onay verirse test ediliyor. Tüm ilkokul ve ortaokul personeline ayrıca haftada iki kez hızlı testler sunulmaktadır. Ebeveynler ve bakıcılar da haftada iki kez test alma hakkına sahiptir.
    • Liselerde ve yükseköğretimde sosyal mesafenin sağlanamadığı kapalı alanlarda öğrencilere ve personele maske takma zorunluluğu getirildi. Kreşlerde, anaokullarında ve ilkokullarda bulunan öğrencilerin böyle bir zorunluluğu bulunmuyor. Ancak, bu okullarda bulunan yetişkinler maske takmaya devam ediyor.
    • Engellilik veya hastalık nedeniyle maske takamayanlar ve iletişim için dudak okuma ve yüz ifadelerine ihtiyaç duyan bazı öğrenciler ve yetişkinlerin muaf olabileceği belirtildi.
    • Ulusal çapta yapılacak olan sınavlar bu sene yapılmayacak. Öğretmenler, öğrencilerine tahmini not verecek ve notlar Ağustos 2021 başında açıklanacak. Sonuçlara yapılacak olan itirazlar değerlendirmeye alınacak.
  • 17 Mayıs 2021’den itibaren tüm okullarda ve okulların ortak alanlarında maske takma zorunluluğu kalktı. Ancak, sosyal mesafenin sağlanmasının mümkün olmadığı durumlarda personel ve ziyaretçilerin maske takması gerekiyor. Maske takma zorunluluğu, yerel enfeksiyon oranına ve yeni varyantlara bağlı olarak zaman içinde yeniden gözden geçirilecek. Toplu taşıma araçlarında ise 11 yaş ve üstü öğrenciler maske takmaya devam edecek.
  • 12 yaş ve üzeri COVID-19 aşısına ilişkin tartışmalar henüz sürüyor. Ancak, Birleşik Krallık aşı uzmanlarına göre bu kararın yakın zamanda tavsiye edilmesi mümkün görünmüyor.

İSVEÇ

  • İsveç, okullarında yüz yüze eğitime COVID-19 sebebiyle ara vermeyen ülkeler arasındadır. Salgın sürecinde üç defa ara tatile giren İsveç, okullarda eğitime kısmen veya tamamen açık olarak devam etmiştir. 10 Ağustos 2020 tarihinden 6 Aralık 2020 tarihine kadar ise kesintisiz olarak okullarda yüz yüze eğitime devam edilmiştir. 7 Aralık 2020 – 17 Aralık 2020 tarihleri arasında kısmen açık olarak eğitime devam etmiştir.
  • İsveç başbakanı Stefan Löfven, 24 Ocak 2021 tarihine kadar sağlık ve üretim gerektiren yerler hariç tüm sektörlerin evlerinden çalışacağını açıkladı. Lise ve dengi okullarda uzaktan eğitim yapılmasına karar verilirken ortaokullarda yüz yüze eğitime devam kararı alındı.
  • 15 Mart 2021 tarihinden itibaren kreşler ve ilkokullar yüz yüze eğitime açık, diğer K-12 kademelerinde hibrit eğitim devam ediyor. Yerel enfeksiyon oranında bir artış olması durumunda yerel makamlar, doktorlara danışarak anaokullarını veya okulları kapatma yetkisine sahiptir.
  • 1 Nisan 2021’den itibaren birçok lise öğrencisi yüz yüze eğitime döndü. Okullar, okuldaki veya bölgedeki yüksek enfeksiyon oranı nedeniyle ya da okuldaki veya toplu taşıma araçlarındaki kalabalığı azaltmak adına gerektiği durumlarda uzaktan eğitim sunma imkanına sahip ve bu karar bölgelerde görev yapan epidemiyoloji doktorları veya okul müdürü tarafından verilebiliyor.
  • İsveç’te salgının seyrinin çok yüksek bulaş riski seviyesinde olması nedeniyle Eylül 2021’e kadar geçerliliği olan Geçici Salgın Kanunu kapsamında 1 Haziran 2021’den itibaren kısıtlamalarla ilgili yeni düzenlemeler yürürlüğe girdi. Okullar yüz yüze eğitime devam etmesi kararlaştırıldı.
  • İsveç’te 16 yaş ve üzeri gençler için aşılama uygulamasına Ağustos 2021’de başlanması öngörülüyor. Sağlık Bakanlığı, 12-15 yaş arası kronik rahatsızlığı bulunan çocuklara da aşı olma imkânı sunulacağını belirtti.

İTALYA

  • İtalya’da okullar, COVID-19 salgınının başlamasından bu yana, yaş grubuna ve yerel enfeksiyon oranlarına bağlı olarak, farklı zamanlarda kapandı ve yeniden açıldı.
    • Lise son sınıf öğrencileri, İtalya’nın ‘kırmızı bölgelerindeki’ tüm seviyeler için geçerli olan kapanışlardan en kötü şekilde etkilendi; bu, ebeveynleri ya evden çalışması ya da çocuk bakımı için ödeme yapması gerekti.
    • Hükümet, artan enfeksiyon oranlarını azaltmak için kapatmaların gerekli olduğunu söyledi, ancak okulların “bulaşma durumu izin verir vermez yeniden açılan ilk sektör” olacağını duyurdu.
  • 7 Nisan 2021 tarihinden itibaren risk seviyesinin azaldığı “sarı” ve “turuncu” bölgelerdeki tüm öğrencilerin okula döneceği, yüksek riskli “kırmızı” bölgelerde uzaktan eğitimlerin devam edeceği duyuruldu. Başbakan Draghi, altıncı sınıfa kadar olan sınıf seviyelerinin yüksek riskli bölgelerde bulunsalar bile açılacağını belirtti. Bu kapsamda, yaklaşık 5,6 milyon öğrenci yüz yüze sınıflara geri döndü, kalan 2,9 milyon öğrenci ise uzaktan eğitime devam etti.
  • 26 Nisan 2021 tarihinde okullar Paskalya tatilinin ardından yüz yüze eğitime tamamen açıldı. Başbakan Draghi, okulları yeniden açmanın hükümetin öncelikleri arasında olduğuna vurgu yaparak okulların bulaş kaynağı olmadığını, ulaşım ve okulla ilgili diğer meselelerin asıl endişe kaynağı olduğunu belirtti.
  • İtalya’da okulların tamamı yüz yüze eğitime devam ediyor. Maske kullanımı, ilkokul ve üzeri tüm kademelerde sınıf içinde zorunlu olarak devam ediyor.
  • 1 Haziran 2021 itibarıyla 12-15 yaş grubuna aşı uygulanmaya başlandı.

31 Ağustos – 9 Kasım 2020 | COVID-19 ve Dünyada Okulların Durumu

31 Ağustos – 16 Kasım 2020 | COVID-19 ve Dünyada Okulların Durumu

31 Ağustos – 14 Aralık 2020 | COVID-19 ve Dünyada Okulların Durumu

31 Ağustos 2020 – 25 Ocak 2021 | COVID-19 ve Dünyada Okulların Durumu

31 Ağustos 2020 – 2 Şubat 2021 | COVID-19 ve Dünyada Okulların Durumu

31 Ağustos 2020 – 8 Mart 2021 | COVID-19 ve Dünyada Okulların Durumu

31 Ağustos 2020 – 22 Mart 2021 | COVID-19 ve Dünyada Okulların Durumu

31 Ağustos 2020 – 19 Nisan 2021 | COVID-19 ve Dünyada Okulların Durumu

31 Ağustos 2020 – 31 Mayıs 2021 | COVID-19 ve Dünyada Okulların Durumu